Handen i kläm men också sköna dagar i Cascais

Vi har nu sakta seglat söderut längs Portugals kust. Vi har upplevt ett par dygn med dimma och vi har fixat och trixat oss mellan alla fiskenät. Måste ändå säga att vi upplevt det mycket lättare på vägen söderut än vad vi gjorde förra året vid den här tiden på vår resa norrut.20160811_140118

Connys teori om att försöka ligga på 17-20 meters kurvan där många fiskefartyg trålar har varit en bra strategi – vi har inte sett ett enda nät sedan vi började med det. Den 25 augusti seglade vi från Nazaré (förskräckligt tråkig hamn) mot Cascais utanför Lissabon. Precis när vi passerade Cabo Roca så ökade vinden kraftigt och vi hade plötsligt 35-40 knop (17-20 m/s) rakt i aktern. Vi formligen flög fram och dessutom med kraftig sjö som tryckte på lite extra. Efter några sjömil var det dags att gira babord och söka sjölä på vår väg in till Cascais. För att kunna gira behövde vi ta in storseglet något och göra en kontrollerad gip. För att göra en lång historia kort så släppte bombromsen i ett visst läge och Conny fick ett kraftigt slag över handen av handtaget till storskotswinchen. ”Det är nog illa” sa han och lät mig kika på handryggen där det nu var ett hål så man såg benen inne i handen. Tryckbandage kom snabbt på plats, smärtstillande medicin och vila med handen högt en stund till tabletterna tagit. Tack och lov kom vi ganska snabbt i sjölä och rullningarna men även vinden la sig något.

Marina de Cascais

Marina de Cascais

Vi ropade upp Cascais marina och bad om assistans när vi skulle lägga till och vi möttes upp i bukten av en ribbåt med två glada dock masters. Dem var jättehyggliga, Conny kunde köra in Ultimo trots att han hade jätteont, jag la till alla tampar som vanligt men det kändes skönt att få gå direkt in i hamnen på rätt plats direkt utan att först stanna vid receptions pontonen. När vi lagt till körde grabbarna mig till marina office så jag kunde checka in oss och sen skjutsade dem mig tillbaka och ordnade taxi till sjukhuset.

På sjukhuset konstaterade läkaren att Conny haft tur i oturen. Benet som var avslaget låg i position så det som behövdes var att sy igen såret och sedan gipsa handen.2016-08-26-00-04-37 Så nu har vi 2016-08-26-00-22-39tillbringat ett par lata dagar här i Cascais. Gipset ska sitta på i fyra veckor men att vara gipsad i en marina är en social dörröppnare, alla frågar vad som hänt. Folk har varit otroligt snälla och anmält sig att hjälpa oss med allt möjligt. Bäst var ändå ungdomarna på Aela som ankrat ute i bukten och som bakade en ”Krya på dig” tårta – wow vad god den var!2016-08-31-18-09-30

En dag hyrde vi en van med chaufför som tog oss och Aela (Timoty, Emmie och Fia) till UNESCOs världsarv Sintra. 2016-09-01-13-13-43Vackert och med en otroligt utsikt ända ut till havet. Vi klättrade runt i den gamla Moriska borgen och jag lyckades överkomma min mest akuta höjdskräck.2016-09-01-12-20-08Efter att vi kollat in slotten bjöd ungdomarna på lunch i Sintra stad, jättetrevligt – tusen tack.

Lunch med Aela i Sintra

Lunch med Aela i Sintra

img_1330Vi har passat på att fixa de sista på Ultimo så vi sk slippa det i Las Palmas. Vi har haft service på frysen och fyllt på freon och lagat en fläkt som hade givit upp och sen har vi bytt batterier i båten. Dem klarade inte längre att laddas fullt och efter att ha koll,at så är livslängden på vanliga blybatterier ca 5-6 år, så det var helt enkelt dags. Vi undersökte Litium men det skulle bli alldeles för dyrt eftersom vi behöver 13 st! Alltså blev det ett mellanting och vi beställde Gel batterier. Dem blev installerade häromdagen och vilken skillnad! North Sails i Cascais har sytt solskydd till framrutorna, förstärkt sömmarna i sprayhooden och fixar nya skydd lite här och var.

Vi är ganska rastlösa nu när ”hamnrötan” har börjat gnaga på oss men jag vill inte ge mig av på någon längre överfart innan Connys arm har läkt och gipset är borta. Vi planerar att sakta segla söderut i början/mitten på veckan som kommer, efter att vi fått de sista grejerna från North Sails. Vi går korta sträckor när vädret är bra och målet är Portimao på Algarvekusten dit vi vill komma till nästa helg.portimao

Tills dess njuter vi av alla aktiviteter i Cascais. Just nu pågår en ljusfestival där massa vackra ljusfenomen och filmer visas på fasader, fortet och gatorna. Jättehäftigt vad man kan göra med ljus.2016-09-08-23-26-49 Varje vecka är det någon ny festival så tråkigt behöver man inte ha det här.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Handen i kläm men också sköna dagar i Cascais

 1. Tobbe Bragderyd skriver:

  Hej!
  Det var ett tag sen vi sågs, i maj på avseglarträffen. Läste just på er blogg om Connys skadade hand. Hoppas det läker och att ni snart kan fortsätta färden söderut. Själva har vi finseglat efter kusten, allt har gått bra och är nu i Viana Do Castello. Från Porto ska jag, Tobbe flyga hem 1 vecka. Fortsätter sen söderut den 29/9 till Lisabon, Lagos el Portimoa, Porto Santo, Madeira o La Palma. Antar att vi inte hinner i kapp er. Ha fortsatt skön segling o lycka till i ARCEN!
  Kramar! Eva o Tobbe
  S/Y Moana

  • Carina & Conny skriver:

   Hej
   Vad kul att höra av er, det låter som vi är på samma rutt:)
   Ett tips är att när ni ska till Porto så gå till den ”nya” marinan – Douro marina i floden. Den är så mycket bättre och trevligare än Leixoes.

   Vi ses säkert någonstans längs vägen, i och med Connys skada så går det långsamt framåt….

   Kram
   Carina & Conny

 2. Gunnel.tor skriver:

  Vi önskar snabbt tillfrisknande och ännu mer lycka till med allt. Kramar Gunnel o Lasse

  • Carina & Conny skriver:

   Hej på er vänner,
   Tack detsamma får man väl lov att säga. Hoppas foten läker som den ska. Connys hand är på bättringsvägen men det är tålamodsprövande för honom att hålla sig stilla och inte blöta ner sig i värmen…
   Kramar till er från oss,

 3. Paul Österberg skriver:

  Tråkigt att höra om handen, hoppas den läker snabbt så att resan kan fortsäta.
  Kerstin bröt sin handled i vintras men den läkte bra dock gips i 5 vexkor. Nu befinner vi oss på Lanzarote, efter en tämligen tråkig överfart ifrån Lagos i svaga vindar dock har vi bunkrat rejält med Portugisiskt vin.
  Hälsar
  Paul o Kerstin sykerpa.com

  • Carina & Conny skriver:

   Hej på er,
   Vad kul att höra av er!
   Vi siktar på Lanzarote vecka 39/40, tänk om ni ändå var kvar – men ni har säkert dragit vidare då.
   Just nu är vi i Sine och går mot Portimao dit vi kommer på måndag. Sen måste Conny vänta på röntgen den 23/9 innan gipset får tas av. Jag vill inte göra några större överfarter innan vi båda är fit for fight.

   Var rädda om er så ses vi,
   Hälsningar
   Carina & Conny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.