Avseglingsåret 2016

Så är det äntligen 2016 – avseglingsåret!

Året inleddes med festligheter hos goda vännerna Björn och Gertrud (Think Twice) där vi alla b0kstavligt talat firade in året ”glada i hatten”

IMG_1805[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

En kul tradition hos familjen Sjöström.

Efter nyår bestämde vi oss för att börja packa ihop huset. En både sorglig och förväntansfull tid. Vi känner att vi nu avslutar ett kapitel i livet för att påbörja ett nytt. Vårt hem är vår borg, och vi har stortrivts i huset som vi själva byggt. Här har vi haft så mycket roligt med familj, vänner och inte minst vi tillsammans. Conny och pappas”stakethäng” med en öl i handen varma sommarkvällar, gemensam grillning och så ”grabbkvällarna” med pappa och hans bästis Hasse, fyllda med god mat, gott i glasen och fräcka historier – det är sådant som vi kommer att sakna nu när vi ger oss av på äventyr.

Alltså fullt fokus på packning! Vad prylar man samlat på sig. Det blir många vändor till återvinningsstationen varje helg.

IMG_1902[1]

Mattorna har hämtats för tvätt och lagring. Skåp och lådor packats och undan för undan stuvas alla minnen i prydliga kartonger och staplas på en vind i Grillby.

För allt som packas blir det lättare och lättare. Det råder ingen trivselfaktor direkt i huset. Utan mattor, tavlor och prydnader så försvinner känslan i huset snabbt och det blir inte mer än ett skal.

Jag tänker att när vi en dag ska packa upp kartongerna igen så kommer det nog att kännas som julafton – många saker kommer vi inte ens komma ihåg att vi haft.

I slutet på januari var det så dags att styra kosan mot Düsseldorf och världens största båtmässa. Micke (ska segla med oss över Atlanten) och Tina följde med till mässan precis som 2014 men i år hade vi också sällskap av OSK kompisarna Peter och Jackline (SY Ellen). Förra gången hade vi ingen båt ännu och då var syftet att jämföra båtmodeller och säkerställa att det verkligen var en Amel, som var rätt båt för oss. Den här gången var syftet att komplettera  utrustningen.

IMG_1876[1]Ett rejält fiskespö inhandlades efter noggrann granskning av killarna. Micke har nu ansvaret för att vi kan äta färsk fisk på resan 🙂

Själv hittade jag äntligen svarta fenderskydd i rätt storlek och lite annat smått och gott att pryda Ultimo med.

Vi testade cyklar, köpte våtdräkter och nya sköna cyklop. Vi hittade en Moon chair som  kan hängas bak i targan eller i en palm och där vi kan sitta och softa en solig dag.

Många saker kostar hälften av vad de skulle kosta i Sverige så vi unnar oss lite extra trivselprylar…

Tina kollade sin stegräknare och efter första dagen hade vi gått 1,3 mil. För att inte få problem med vätskebalansen genomförde vi regelbundna kontroller med påfyllning av  öl och bubbelvin. Så vi klarade ansträngningen bra 🙂

Viktigaste köpet blev bombromsarna. Vi köpte bromsar till både main och mesan, för mindre pengar än vad  bara en broms kostar i Sverige! IMG_1889[1]

Bromsen gör att vi kan känna oss tryggare, framförallt, under mörka nattseglingar med hög sjö och plattläns. Råkar båten gippa så har man minimerat risken för skador på både båt och besättning – känns skönt.

 

 

 

 

 

Düsseldorf har ju mycket annat att erbjuda vid sidan av mässan. Vi hade en fantastisk kväll på ett av stadens mest kända bryggerier. Snacka om kaos! Massor av gäster, personalen som bestod av män, fullkomligt öste ut mat och öl till gästerna, vilt gormandes på varandra. De hivade upp 50 liters öltunnor  varje kvart från lagret, lät tunnorna stå en stund jämte vårt bord och slog sedan i en tapp så att ölet sprutade över både personal och bord och slängde sedan upp tunnorna på höga ställningar vid baren. Gisses vilket ös!IMG_1882[1]

 

IMG_1885[1]

 

Väl hemma igen återstår det för oss att packa klart, vi räknar med att flytta till båten i slutet på februari. Vi har varmt och skönt ombord så det går ingen nöd på oss även om det blir isande kallt ute. Just nu vilar Ultimo i sin vinterhamn. Vi besöker henne varje dag, borstar bort den snö som faller och kollar att elen fungerar som den ska. Strömbildaren håller rent från is runt skrovet.

IMG_1817[1]

Nu är det bara fyra månader kvar till avfärd och tre års förberedelser börjar komma till sitt slut. Vi har lärt oss så mycket, drömt, tvivlat och fokuserat, hoppats, bävat och känt en längtan och en inspiration som aldrig förr i livet. Nu är vi på upploppet – mer om det senare….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Förberedelser. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Avseglingsåret 2016

  1. Gunnar Törnqvist skriver:

    Kul att följa er ! Gunnar. Peter hälsar.

  2. Vad fint hon ligger i vinterhamn! Tänk att det snart är dags att kasta loss och visst går tiden så himla fort så nu när datumet börjar närma sig. Vi ses på onsdag. Kram Jeanette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.