Norrut längs Portugals kust

Vi visste att vi skulle få det tufft hela Portugals kust eftersom det så gott som alltid blåser nordliga tradewinds längs Portugal. Så vi förberedde oss på en massa stampande för motor vilket också visade sig vara helt korrekt. Tyvärr orsakade det Conny problem med sjösjuka till en början vilket senare, tack och lov, har blivit bättre och nästan upphört.

IMG_1400[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår tanke var till en början att gå hela Portugal/Spanien i ett svep men det visade sig vara för tufft. Vi har gjort tre korta stopp på vägen norrut. Cascai utanför Lisabon, Perniche och ett snabbstopp för att laga storseglet i Leixoes. Eftersom hela Portugal har semester nu så fanns det ingen segelmakare som hade möjlighet att hjälpa oss så vi tejpade seglet och har det bara fullt ute i lätta vindar annars revar vi till den punkt i seglet där sömmen släppt.

Cascai - otroligt gullig stad

Cascai – otroligt gullig stad

 

Conny & John

Conny & John

Det som slår mig är att hur man än planerar så tar allt längre tid än vad man tror. Vi har haft det tufft emellanåt med motvind på upp till 20 s/m, vågor på 3-5 meter och därtill starka strömmar och tidvatten vilket gjort resan utmanande. Vi har inte träffat på en enda seglare som går norrut, alla är på väg söderut mot medelhavet. En natt sökte vi också nödhamn i Perniche då vi fick 25 s/m mitt i nosen och vågorna gjorde det svårt att både sova, laga mat och vaktpassen som John och jag delade på nätterna, 4 timmar var, blev slitsamma. Det tar på krafterna mer än vad jag trott att sitta timme efter timme och stirra ut i kolmörkret efter andra fartyg. Man kan inte lita på att alla har AIS (Automatic Identification System) och även om många har AIS ombord så sänder dem inte ut sina egna signaler.

 

 

Gibraltar bye bye

Gibraltar bye bye

Det här inlägget postades i Förberedelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.