Dagarna i Gib

Vi har nu varit i Gibraltar i snart en vecka. Vi väntar på John från U.k. som flyger in på torsdag. Han ska vara med oss på resan till Sverige. Vi behöver en extraman ombord eftersom det blåser ganska ordentligt mellan Portugal och engelska kanalen. Vi ser det som utbildning och träning att segla med en erfaren skipper ombord. Vi är under tidspress och vill gärna ge oss av men inser att det kan bli väl tufft på två personer första gången över Biscaya och väljer därför att invänta John.

Under tiden har vi servat Ultimo. Allt är mycket billigare än hemma (ca 60% billigare). När vi anlände till Gibraltar gick vi för att tanka. Vi hade inte gjort av med mer än 340 liter trots ett idogt motorerande under motvind i flera dagar. När vi tankat fullt dvs 340 L stod mätaren på 1200 kr! Plötsligt förstod vi varför hamnen är smockfull med super yachts.

När vi checkat in på hamnkontoret blir vi anvisade den mest centrala platsen i hela marinan – Sportsbaren the Ivys. Här ligger vi tryggt förtöjda 10 meter ifrån baren, på gott och ont ska väl tilläggas. Fredag/lördag är det öronproppar i när man ska sova. Däremot hindras obehöriga att kvällstid gå ned på bryggan av en glasdörr som bara vi har passerkort till. På dagarna är det dock många som besöker bryggan och fotograferar sig framför båtenJ Häromdagen när Conny stack upp huvudet ur ruffen var bryggan full av japaner som ivrigt turades om att fota sig framför Ultimo.

 

förtöjd vid the Ivy's

förtöjd vid the Ivy’s

Vi upptäckte ju i förra veckan att vår AIS inte sände ut signaler så nu blev det vår första aktivitet att fixa. Vi gick till marinshoppen ”Sheppards” som sägs ha allt. Killarna där är otroligt hjälpsamma och när jag beskrivit problemet med vår AIS får jag en lapp med ett telefonnummer till Elctro-Med. Jag ringer och en glad kille i andra änden lovar att dyka upp inom någon timme. Precis på utsatt tid kommer en kille med 3 dataväskor nedför bryggan. Det visar sig att han heter Luke och är rätt man för jobbet. Luke konstaterar snabbt att AIS från Furono är i silent mood och att vi aldrig kunnat fixa det själv. Med några enkla knapptryckningar (hmm) får han igång vår AIS och ropar upp Gibraltar Port Control. Dem ser oss tydligt – Wow vilken lättnad! Totalt jobbar Luke i drygt 3 timmar med olika saker ombord bl a ser han till att vi får alla manualer på engelska. Det ska tilläggas att han har åkt till brittiska Gibraltar, lämnat sin bil på Spanska sidan, köat genom passkontrollen och gått in till oss och nu ska han tillbaka samma väg. När han ska ha betalt frågar han om det är ok att han tar 97£!

Det som slår oss efter att ha varit här några dagar är att alla är oerhört serviceinriktade, öppna och trevliga. Dessutom är det billigt att få saker och ting åtgärdade, så vi beslutar att fixa lite andra saker i väntan på John.

Sprayhooden behöver sys. Solen har tagit hårt på vissa sömmar och under natten utanför Almeria fick vi en del sjöar som slog över oss, vilket gjorde att vi nu behöver fixa till den. Återigen fixar killarna på Sheppards ett nummer. Jag ringer Emma som bor på en katamaran i hamnen och hon säger att hon tittar förbi oss under morgonen.

Emma Smith som fixade vår sprayhood

Emma Smith som fixade vår sprayhood

Väl på plats konstaterar hon vad som behöver göras och tar med sig sprayhooden med ett löfte om att vara klar före lunch dagen efter. När hon sytt klart kommer hon tillbaka till Ultimo och för arbetet debiterar hon 30£. Vi kan varmt rekommendera henne om du råkar segla förbi…

En dag kom våra kompisar Lotta & Johan förbi vilket var superkul. Det var länge sedan vi sågs alla tillsammans. Lotta & Johan har en lägenhet i Porto Banus ca 35-40 min från Gibraltar så dem körde ner och hälsade på oss.

Lotta, Johan & Linus på besök

Lotta, Johan & Linus på besök

Lunch på Pizza express - jättegott

Lunch på Pizza express – jättegott

Det här inlägget postades i Förberedelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.