Radarkurs

Så var det dags för nästa steg i utbildningsplanen, radarintyget. Tisdag 22 april styrde vi stegen till Medborgarskolan och ägnade några intensiva timmar till att bekanta oss med olika typer av radar och att för första gången plotta. Bengt Utterström, känd författare av kurslitteratur som Fritidsskepparen, Plotter, GPS & Radar samt redaktör för internetmagasinet www.dagensbatliv.se var vår lärare. Efter en enda kvälls intensivkurs var det så dags på söndag 27 april att göra praktikpass och tenta av våra nyvunna kunskaper. Vi åkte hem till Bengt vid Räfsnäs där hans Nauticat skulle tjänstgöra som praktikbåt. Vilken fantastisk dag det blev! Solen strålade över en nästan spegelblank skärgård, när vi stävade ut mot farleden utanför Kapellskär. Snart förstod vi att det skulle bli utmanande…Bengt täckte för båtens rutor och nu gällde det att lägga kurser och tyda radarna korrekt, vilket inte var helt enkelt för oss gröngölingar .

Nauticat för radarpraktik

Snart nog hade Bengt fått oss alla (6 st) att tyda radarn någotsånär rätt och vi hade lyckats undvika att komma i vägen för de stora ålandsfärjorna som flitigt trafikerade farleden denna söndags förmiddag. Vi girade babord straxt för Tjärven och gled med 2-3 knops fart på autopilot mellan öarna medan vi njöt i solen och åt våra medhavda matsäckar. Väl tillbaka i Bengts hamn var det dags för skrivningen. Många av oss pustade, stånkade och kliade oss i huvudet men så småningom klarnade det och hela gruppen fick sin stämpel i intygsboken. Nu är det fritt fram att praktisera på egen hand…

Det här inlägget postades i Förberedelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.