Vi reste till mässan i Dusseldorf

Den 18 januari reste vi och goda vännerna Micke och Tina till båtmässan i Dusseldorf. Vi landade i strålande sol och tog en taxi till hotell Mercure City Center som visade sig vara en riktig hit. Hotellet låg 5 minuters promenad från centralstationen och 10 minuter från shoppingdistriktet med alla restauranger och barer. Man vet ju aldrig riktigt när man bokar hotell om är lika bra som i reklamen men här kan man lugnt säga att det överträffade våra förväntningar. Vi uppgraderades och fick varsin svit i deras townhouse. Dem hade en trevlig liten bar och en alldeles utmärkt restaurang. Frukosten  visade sig vara var fantastisk och det tillsammans med en engagerad och i alla lägen hjälpsam och positiv personal, placerar dem faktiskt som ett av de trevligaste hotell vi bott på.

Bakgrunden till att vi åkte till Dusseldorf var att det är ett av få tillfällen där man ges en möjlighet att jämföra båtar i 50-60 fots klassen. Mässan består av 17 hallar där segelbåtar i cruisingklassen fått en egen hall och här finns de flesta kända fabrikaten, Oyster, Amel, Benetau, HR och Najad för att bara nämna några. Det är ju så att när man väl fastnat för en båttyp så får man väldigt många tips om andra märken. Syftet med resan var att vi skulle se, känna och jämföra Amel med likvärdiga båtar.

Första dagen ägnade vi åt enbart hall 15 och 16 dvs vi bokade tid hos alla yachter vi ville se och jämföra. Vi började med Amel där vi fick ett välkomnande mottagande. Dem visade nya Amel 55:an och gick igenom hela båten tillsammans med oss och de var uppriktigt Bild

intresserade av hur vi kommit att fastna för just Amel. Efteråt gjorde vi exakt samma genomgång med både Oyster, Hanse, HR och Najad för att få en rättvis bild av för och nackdelar med respektive båtfabrikat.

Efter en ansträngande men intressant mässdag ägnade vi kvällen åt att äta god mat i Dusseldorfs bar och restaurangkvarter. Det visade sig att Dusseldorf var en mycket charmigare stad än vad någon av oss hade förväntat oss (vad nu det var:)) och vi både åt och drack jättegott innan vi till slut stöp i säng-

Dag två ägnade vi helt åt tillbehör och vilket eldorado detta är för alla båtfantaster! Här fanns 3-4 hallar med bara tillbehör. I och med att mässan är så stor och tydligt indelad efter intresseområden, båttyper och storlek på båtar så blir det aldrig trångt. Trots det är man efter några timmar ganska trött och det är nödvändigt med ett antal vätskekontroller:) Micke och Tina, våra rara vänner, följde tålmodigt med oss i båt efter båt och vandrade gång upp och gång ned till vi hade tillfredsställt vårt behov av information. Innan vi lämnade mässan efter två dagar sa Micke till oss att besöka Amel en gång till för att se om vi efter att vi besökt alla andra båtar fortfarande kände att det är en Amel vi vill investera i. Det var ett klokt råd  eftersom man efter två dagar snarare kan känna sig lite förvirrad av all information man fått sig till livs och det är också svårt att minnas vilka lösningar man såg var.

Sagt och gjort vi styrde stegen mot Amels monter och blev genast igenkända och insläppta utan att behöva boka ny tid. Vi sjönk ner i en soffa och inväntade att besökarna före oss skulle titta klart innan det åter blev vår tur att gå ombord. Vi fick ett varmt mottagande av hela ”besättningen” och nu fick vi en genomgång av riggen, alla detaljer i skrovet och på däck. När vi efter en timme lämnade Amels monter hade vi, trots att vi var tydliga med att vi inte kommer att investera i en ny Amel, ändå fått flera olika kontaktpersoner i La Rochelle och i Hyeres samt en inbjudan att komma och besöka fabriken och provsegla. Ett fantastiskt mottagande! Vi hade också uppnått syftet med resan dvs. vi hade kritiskt jämfört Amel med övriga yachter i samma klass och fått bekräftat att den spontana första känsla vi fått för båten fortfarande bestod.

Vad är det då som särskiljer Amel från övriga båtar i samma klass. Till att börja med är båten ritad för blue water sailing, dvs den är inte uppgraderad i efterhand för att klara dessa påfrestningar vilket utmärker sig i alla detaljer i hela båten. En annan sak är stuvningsutrymmet. Hela båten är genomtänkt och under varje brits, dyna, durk eller väggpanel gömmer sig stuvningsutrymmen. Amel har en kraftig förstärkning i fören och båten består av 4 av vattentäta skott, vilket känns tryggt vid resa över stora vatten under lång tid. Vi uppskattar också att förarplatsen är midskepps, vilket inte är så vanligt.  Där sitter man mycket skyddad för vädrets makter vare sig det är storm, stark sol eller grov sjöhävningen.

Nu vet vi vilken båt vi vill ha – nu är det bara resten kvar – sälja tillgångar för att finansiera båten och planera vad man ska göra med allt man samlat på sig genom åren.

Det här inlägget postades i Förberedelser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.